NAME OF VENUE | MEKANIN İSMİ

Erciyes Sineması

Alternative Names | Diğer İsimler: Erciyes Sineması

Address | Adres: Bilgi girişi devam ediyor.

Year Opened | Açıldığı Yıl: 1949

Year Closed | Kapandığı Yıl: 1980’ler

Number of Seats | Kapasite: Bilgi girişi devam ediyor.

Associated People | İlgili Kişiler: Hacı Ömer Sabancı, Cemil Filmer


Detailed Information | Detaylı Bilgi

Erciyes Sineması, mimarisi ve anılardaki yeri ile unutulmaz mekânlardandır. Erciyes’i en çok, Cecil B.Demille’in yönettiği, baş rollerinde Hedy Lamarr ile Viktor Mature’un oynadığı Samson ve Delilah filmi ile ve kaldırım kitapçılarıyla anımsarım… Adana çocukları Tom Miks, Teksas gibi ithal kahramanlarla o kaldırım kitapçılarında tanıştılar. Okuma bilmeyen küçükler beş kuruşa resimlerine bakarlardı, okuma bilenler ise on kuruşa okurlardı. Büyükler de oradan kitap alırlardı: Polisiyelerin, aşk romanlarının ikinci el piyasasıydı Erciyes Sineması sokağı kaldırımları.

Erciyes Tan Sineması’dan pahalıydı; duhuliye bileti 40, cep harçlığım ise sadece 25 kuruştu… Ben de bilet parasını denkleyebilmek için mahallede çoban oynamıştım… Ya hiç gidemeyecek ya da ütüp ( kazanıp) sinemaya koşacaktım. Şansım yaver gitmişti. Ütmüş, soluğu Erciyes gişesinin önünde almıştım… Sonunda girebilmiştim Erciyes Sineması’nın büyülü atmosferine. Duhuliye, öndeki bir kaç sıraydı. Numaralılar ve localar arka bölümdeydi. Bir de balkon vardı (https://www.altinsehiradana.com/Makale/bir-zamanlar-adana-gunes-kenti-adana-ve-sinema/608/)

***

Erciyes Cinema is one of the unforgettable places with its architecture and its place in memories. I remember Erciyes mostly for the film Samson and Delilah, directed by Cecil B. Demille and starring Hedy Lamarr and Viktor Mature, and for its pavement bookshops… Adana children met imported heroes such as Tom Miks and Texas in those pavement bookshops. The little ones who couldn’t read would look at the pictures for five kuruş, while those who could read would read them for ten kuruş. Adults would also buy books there: The sidewalks of Erciyes Cinema were the second-hand market for detective novels and romance novels.

Erciyes was more expensive than Tan Cinema; the admission ticket was 40 kuruş and my pocket money was only 25 kuruş… So I played shepherd in the neighbourhood to make the ticket money… I was either not going to go at all or I was going to iron (win) and run to the cinema. I was lucky. I ironed it, I took my breath in front of the Erciyes box office… I was finally able to enter the magical atmosphere of Erciyes Cinema. The entrance was a few rows in front. The numbered seats and boxes were at the back. There was also a balcony (https://www.altinsehiradana.com/Makale/bir-zamanlar-adana-gunes-kenti-adana-ve-sinema/608/)


Documents | Belgeler

Bir Zamanlar Adana – Güneş Kenti Adana ve Sinema: https://www.altinsehiradana.com/Makale/bir-zamanlar-adana-gunes-kenti-adana-ve-sinema/608/